15 Юли 2020

Изграждане на аквапарк и разширяване на парк "Възраждане", София

Изграждане на аквапарк и разширяване на парк

Проект: ПАРК „ВЪЗРАЖДАНЕ“ - ЕТАП IV – ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРК И ТЕРМО-МИНЕРАЛЕН РАЗВЛЕКАТЕЛНО-РЕКРЕАЦИОНЕН КОМПЛЕКС

Краен получател: СОФИЙСКИ ИМОТИ ЕАД.

Договор за финансиране: 14.05.2019 г.

Одобрено финансиране: 5 300 000 лв., от които 3 127 000 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.

Общ бюджет на проекта: 9 656 388 лв.

ПО 1 Устойчиво и интегрирано градско развитие на ОПРР - Градска среда и Спортна инфраструктура

Проектът допълва по един интегриран и устойчив начин мерките за градско възстановяване и развитие по инициативата JESSICA, като надгражда над два проекта, финансирани от ФУГР, а именно: Изграждане на Многофункционален спортен комплекс „Зона Б-5-4”, част от изграждането на парк „Възраждане” на “Спортна София - 2000” ЕАД и Парк „Възраждане”, гр. София, район „Възраждане”, м. „Зона Б-5-4”, кв. 1a, УПИ I и УПИ III“ – I етап на „Софийски имоти” ЕАД. В допълнение, проектът е в синхрон с приетите пpeз ceптeмвpи 2017 г. от Столичен общински съвет  Cтpaтeгия зa изпoлзвaнe нa пoтeнциaлa oт минepaлни вoди и зeмнa тoплинa нa тepитopиятa нa Cтoличнa oбщинa дo 2030 г. и Πpoгpaмa зa oпoлзoтвopявaнe нa xидpoтepмaлнитe pecypcи oт нaxoдищa нa минepaлни вoди нa тepитopиятa нa Cтoличнa oбщинa.

Настоящият проект предвижда изграждане на целогодишен развлекателно-рекреационен комплекс, както и следваща стъпка в посока облагородяване на района на парк „Възраждане“, с което отговаря напълно на целите за подкрепа на Фонда за градско развитие за финансово устойчиви проекти с висок социален ефект. Над 18 хил. кв. км. площи ще бъдат присъединени към парковата зона на парк „Възраждане“ с площадки за пасивен отдих с различна големина и кътове за отдих в различни части на парка.

Аквапаркът се състои от две основни зони: „Водно-развлекателна зона – Аквапарк“ и „Зона за релакс и рекреация“ с обща площ от над 6,6 хил. м2 и с капацитет 500 ползватели. Върху проектния терен на аквапарка се разполагат 5 открити басейна (развлекателен басейн, детски басейн, хидромасажен басейн, бебешки басейн, основен детски басейн), като основен акцент е детският басейн с дълбочина 15см и площ 684м². В обслужващата сграда със СПА зона ще бъде разположен закрит басейн отговарящ на изискванията на FINA и е със светли размери на коритото 25.00м/15.40м.

В допълнение към положителните социални ефекти:

  • насърчаване използването на минералното водното богатство на града, както за свободно наливане от находището за минерална вода в парка, така и за всички басейни и пързалки, както и за отопление на сградата;
  • осигуряване достъп на хора с увреждания до спортния и рекреационен комплекс;
  •  подобряване на социално-икономическите характеристики на района и разкриване на нови работни места

Строителството на комплекса отне близо 300 дни до ноември 2019 г., като обявеното извънредно положение отложи отварянето на комплекса. Закритият плувен басейн и сауна паркът работят с посетители от средата на юни 2020 г. От юли 2020 г. всички услуги, предлагани от комплекс "Възраждане", могат да бъдат пълноценно използвани от гражданите и гостите на София. 

Инфографика за проекта може да откриете тук.

Назад