19 Май 2023

Фонд за устойчиви градове взе участие в Среща на бизнеса в Бургас и региона 2023

Фонд за устойчиви градове взе участие в Среща на бизнеса в Бургас и региона 2023

За поредна година Фонд за устойчиви градове взе участие в събитието "Среща на бизнеса в Бургас и региона", която се проведе на 18 май 2023 г. в Гранд - хотел & Спа Приморец. В панела „История и култура в 4 сезона“ Ива Петкова разказа за ефектите от вече реализираните проекти с финансиране от фонда върху подобряване на градската среда, културната инфраструктура и качеството на живот. Културен дом НХК, Център за съвременно изкуство и библиотека, Ченгене скеле, Акве Калиде, а от месец май 2023 г. и Етнографския музей в града са част от изпълнени обекти с комбинирана подкрепа до момента. Общата стратегическа цел на реализираните до момента проекти е преодоляване на сезонния характер на туризма, засилване на културната идентичност на Бургас, подобряване на качеството на живот и оттам стимулиране на инвестициите и диверсифициране на икономическите дейности. Както споделиха участниците в събитието Добрият град за живеене е и добър град за инвестиции, което обяснява нарасналата инвестиционна активност в града и региона.

Финансовите инструменти с европейски средства ще продължат да бъдат използвани и след края на 2023 г., както под формата на рециклиране на средствата от настоящите Фондове за градско развитие 2014-2020, така и с нови средства по Програмата за развитие на регионите 2021-2027. Те могат ефективно да допълват наличните грантови средства, да стимулират изпълнението на по-амбициозни и мащабни проекти, генериращи приходи, да насърчават зеления преход по примера на община Бургас. Ива Петкова изрази своята увереност, че община Бургас ще продължи да търси подкрепата на различни източници на финансиране, включително финансови инструменти за надграждане на част от завършилите инвестиции и осъществяване на нови, вкл. за допълване на финансирането на новата детска болница.

"Капитал Градове" е платформа за дискусии за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България, която се състои от поредица специални регионални издания и дискусии с бизнеса и местната власт. Фонд за устойчиви градове ще подкрепи с консултации структурирането на отличените проектните идеи в тазгодишното издание на конкурса „Градолюбители“.  Конкурсът е съвместен проект на посолството на Великобритания и "Капитал Градове", насочен към хора, организации и фирми с добри идеи или проекти за бъдещето на града си.  Проектните идеи трябва да са в следните области: Зелена енергия/Чист въздух и транспорт/Градска среда и качество на живот/Води.  Срокът за подаването на проектни идеи е 15 септември 2023. Повече информация за конкурса може да откриете тук.

Целият разговор по време на панела може да проследите тук.

Назад