11 Юли 2023

Фонд за устойчиви градове взе участие в Среща на бизнеса в Стара Загора и региона 2023

Фонд за устойчиви градове взе участие в Среща на бизнеса в Стара Загора и региона 2023

Любомир Царев от Фонд за устойчиви градове взе участие в Среща на бизнеса в Стара Загора и региона, която се състоя на 6 юли в Парк Хотел "Стара Загора". Основните теми на събитието бяха свързани с индустриите с потенциал да заместят енергетиката в икономиката на региона, ключови проекти, по които работи местната власт, ролята на социалната и културна инфраструктура като фактор за намаляване на миграцията,  търсене на допирни точки между образование и бизнес. В началото на форума, кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства организаторите и присъстващите близо 100 гости.

В Панел 3 „Градските проекти, които променят региона“ наред с Любомир Царев от “Фонд за устойчиво градско развитие”, взеха участие Първан Симеонов от творчески колектив "На улицата", арх. Дора Иванова - основател на фондация “Проект Бузлуджа”, Анелия Иванова - мениджър “Връзки с обществеността” на “Филип Морис България” и Росен Христов,  старши мениджър "Корпоративни продажби", Виваком.  Любомир Царев разказа подробности за проектите на община Стара Загора, финализирани със средства от Фонд за устойчиви градове. Новият съвременен облик на Зоопарка, на Пазар „Васил Шаханов“ и на Летния театър видимо промениха градската среда на Стара Загора през изминалата година. След обновяването, трите обекта се превърнаха в модерни пространства, съчетаващи естетика и функционалност, привличайки множество посетители. В процес на изпълнение е и реновацията на Драматичния театър в града.

Срокът за финансиране на първия цикъл на проекти чрез финансови инструменти по ОПРР приключва в края на 2023 г., доколкото е синхронизирано с крайния срок на програмния период 2014-2020. След изтичането му, фондът има готовност да продължи с реинвестиране на средствата в нови допустими проекти за градско развитие. Целият запис от събитието може да проследите тук.

Среща на бизнеса в Стара Загора и региона е част от платформата за дискусии "Капитал Градове" за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България. Тя се състои от поредица специални регионални издания и дискусии с бизнеса и местната власт. Фонд за устойчиви градове подкрепя и съвместния проект на посолството на Великобритания и "Капитал Градове" – Градолюбители, насочен към хора, организации и фирми с добри идеи или проекти за бъдещето на града си. Повече за конкурса може да научите тук.

Назад