01 Ноември 2018

Официално откриване на ОСК Лозенец, втори етап

Официално откриване на ОСК Лозенец, втори етап

В Деня на народните будители – 1 ноември 2018 г., председателят на Народното събрание Цвета Караянчева преряза официално лентата на Образователно-спортен комплекс Лозенец. Откриването отбеляза приключването на втората част от проекта, включваща изграждането на спортен комплекс и детска градина. През декември 2015 г. се състоя откриване на новоизградения учебен корпус като първи етап от изпълнението на проекта. Образователно-спортен комплекс Лозенец е дом на частна детска градина и училище “Свети Георги”.

„Завиждам на учениците, които ще учат тук, защото в тази модерна база е чудесно да бъдеш ученик, да се развиваш, да се реализираш.“, заяви г-жа Караянчева. Новооткритият спортен комплекс разполага със два басейна, два физкултурни салона, писта за лека атлетика, зала за танци, гимнастика, тенис на маса, бойни спортове, фитнес, открити спортни игрища и др. В рамките на втория етап от проекта е изградена многофункционална зала за сценични изкуства и прожекции с 250 места.

Г-жа Кремена Пенева - изпълнителен директор на "Образователно-спортен комплекс "Лозенец" ЕАД, подчерта, че „Образователно-спортен комплекс “Лозенец” не е само място за образование, култура и спорт, а място на споделени идеи и ценности между родители, деца и учители, където учейки се от световния опит и предоставяйки образование на световно ниво, ние запазваме българското национално самосъзнание и дух.” Към настоящия момент над 450 деца посещават частната детска градина и училище, като е планирано в следващите 3 години да достигнат предвидения Капацитет на комплекса от 650 ученика и 130 деца в детската градина. От 75 работни места през 2013 г. към настоящия момент 178 души работят в комплекса, като е осигурена мултикултурна среда.

Изпълнителният директор на ФУГР г-жа Надя Данкинова определи решението за финансиране на комплекса, като един от онези съдбовни моменти, когато въпреки трудностите и възможните рискове, фондът повярва в мечтата за изграждане на институция, която да съхрани духа на съвременните будители. Първоначалната стойност на проекта е в размер на 34,8 млн. лв., като вложените средства в проекта към датата на откриване възлизат на над 56, 5 млн. лв. Размерът на заема от ФУГР е 17 602 470 лв., като 8 801 235 лева (50%) са средства, предоставени от Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.“.

Комплексът е проектиран върху общо разгъната застроена площ от над 25 000 кв.м. При проектиране на сградите са заложени съвременни решения за намаляване на експлоатационните разходи и постигане на високи показатели за енергийна ефективност. Осигурена е достъпна среда, в съответствие с изискванията на националното законодателство. Използват се алтернативни източници на енергия. Предвидени са всички системи и инсталации, необходими за модерно училище, включително BMS система, часовникова система, озвучаване, интерактивна система за обучение и други.

Официално откриване на ОСК Лозенец, втори етап
Официално откриване на ОСК Лозенец, втори етап
Назад