Фонд за устойчиво градско развитие на София (ФУГРС) - Jessica София

Към основното съдържание
Към главното меню

ФУГРС отчете 133 897 кв. м. подобрени и реновирани градски терени и създадени 117 нови работни места


Фондът за устойчиво градско развитие на София представи резултатите от дейността през първия четиригодишен период на специално събитие на 15.11.2016 г. в сградата на училище „Св. Георги“. Сред официалните гости бяха министър Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова,  представители на Управляващия орган на ОП „ Регионално развитие“, на банки-партньори, както и мениджърите на търговските дружества, чиито проекти са финансирани  от този нов за България финансов инструмент.

 

13 са проектите, които Фондът е  подкрепил за тези четири години с бюджет 50 милиона лева. Общата стойност на проектите е 78 милиона лева. Сред тях са пет болници и един частен медицински център, които са направили ремонти  и цялостно преустройство на болнични отделения и са закупили модерна техника. С подкрепата на ФУГРС в столицата са изградени изцяло или реновирани три пазара и парк „Възраждане”. „Магичният замък” на Астор, съхранил уникалната къща на легендарния Мистър Сенко, също е сред получилите финансиране от ФУГРС. Мястото, което събра гостите –училището на „Образователно-спортен комплекс „Лозенец” ООД, едно от най-модерните училища в София, също е завършено и оборудвано с подкрепата на  фонда.

 

В резултат на тези проекти в София са подобрени и изцяло реновирани  градски  терени от  133 897 кв. м. Създадени са 117 нови работни места. 20 075 пациенти до момента са се възползвали от закупената апаратура в болниците и медицинските центрове.

 

Изпълнителният директор на Фонда Надя Данкинова благодари на всички хора и институции, допринесли за отчетените успехи. „Имахме ясна мисия. Тя почиваше на нашите мечти, но и на реалностите. Имахме изключителна мотивация да покажем, че пилотният проект на ЕК да се премине поетапно от безвъзмездна помощ към финансови инструменти е възможен и в България. Бяхме сигурни в ресурса, който ни беше предоставен, и давахме сигурност на всички проектни инициатори, че ще бъдем до тях в целия процес”, подчерта г-жа Данкинова в приветствието си.

 

„Искам от сърце да благодаря на Надя Данкинова и екипа й, защото ако не беше тя, нямаше да се поздравим с този успех. Вие вложихте професионализъм, но и сърце и душа, не бяхте просто институция. Всички проекти са прекрасни. Радвам се, че съчетахме здравеопазване, образование, забавление, градска среда. Вие направихте нещо много важно за бъдещето. Ясно е, че кохезионна политика ще има и след 2020г., но тя ще е различна. Няма да е вече на принципа на безвъзмездната помощ. Бъдещето е във фондовете, във финансовия инженеринг. С вашите резултати ние показахме, че сме готови за новия програмен период. Положихте добро начало и вече ни дават за пример, което много ме радва. Това, което направихме за София и останалите шест големи градове в предишния програмен период, беше със стартов капитал 33 милиона евро. Сега ще бъдат 370 милиона лева, като само за София са 110 милиона лева стартов капитал. Това е огромна инвестиция, която дава още по-големи възможности.”, заяви Лиляна Павлова.

 

От своя страна, кметът на София Йорданка Фандъкова също благодари на всички за усилията. Тя подчерта, че този финансов инструмент е допринесъл много за дисциплиниране на общинските търговски дружества. „Те показаха, че могат да реализират проекти и да връщат изплащат заеми с приходите от доброто управление на  инвестициите. За общинската икономика това беше една невероятна възможност”, каза г-жа Фандъкова.

 

Презентация от събитието, представяща постигнатите от ФУГРС резултати, може да видите тук: prezi.com/3ujlwqg5twi0/

 

""""

""""

""""

""""

""""

^

  © 2016 - 2017 Фонд за устойчиво градско развитие
Всички права запазени.
 

Използваме „бисквитки“ (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си.


Сайтът е разработен от ИНАТ - Ивайло Божинов ЕТ (www.inat.biz)