20 Септември 2022

Ролята на финансовите инструменти за изпълнението на интегрирани градски проекти бе сред основните теми на Urban Development Forum 2022

Ролята на финансовите инструменти за изпълнението на интегрирани градски проекти бе сред основните теми на Urban Development Forum 2022

На 19 септември в София се проведе Urban Development Forum 2022, организиран от Градът Медиа Груп, който за поредна година събра представители на местната и централната власт, архитекти, урбанисти, финансисти, инвеститори за многопластова дискусия, посветена на добрите практики на интегрирано планиране и реализацията на устойчиви проекти в различни български градове. В откриващата сесия вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова подчерта успешното сътрудничество на банката с Фонд ФЛАГ и Фонд за устойчиви градове за адресиране на нуждите на градското развитие в България.

Изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ и представляващ Фонд за устойчиви градове - Надя Данкинова взе участие в първия панел на тема „Градовете и интегрирания преход“, където сподели основните предизвикателства и успехи пред изпълнението на Фондовете за градско развитие по ОПРР от 2012 г. до момента. Йева Залите от DG Regio/ЕК представи разработения от Европейската комисия, съвместно с ЕИБ, модел на финансов инструмент в синхрон с целите на Новия европейски Баухаус (НЕБ). Проектите на община Бургас за Културен дом НХК и Център за съвременно изкуство и библиотека бяха посочени като примери за проекти с отношение към естетика, устойчивост и включване, които ще са определящи критерии за проекти, свързани с НЕБ. Ангелина Бонева, главен директор в МРРБ, представи плановете за използване на финансови инструменти по Програма за развитие на регионите 2021-2027, базирайки се на натрупания дългогодишен опит от Фондовете за градско развитие.

Успешно реализирани проекти за публични пространства, културна инфраструктура и обекти на културното наследство, финансирани от Фонд за устойчиви градове бяха представени от Ива Петкова в рамките на третия панел  на тема „Хора и естетика“. Обичайно подобен тип проекти се изпълняват основно чрез публични средства (европейски, национални, общински), които са ограничени и стандартно се свеждат до частична реконструкция/реставрация или изграждане без съществени приходо-генериращи елементи. Както публичните пространства, така и обектите на културното наследство са допустими интервенции по ОПРР 2014-2020 и по нейните финансови инструменти, които позволяват по-интегриран подход при реализацията на подобни проекти. От 2018 г. фонд посредниците, които изпълняват Фондовете за градско развитие, финансират проекти в задължителна комбинация с грант в 2 операции за проекти за културна инфраструктура и за развитие на обекти на културното наследство. Фонд за устойчиви градове финансира общо 35 проекта в тези сектори, като вече са налице първите изпълнени обекти. Реновацията на Културен дом НХК в Бургас, на Летния театър в Стара Загора, изграждането на Парк Възраждане в столицата, създаване на Улица на занаятите и на Културно-туристически комплекс Ченгене скеле в Бургас бяха посочени като добри примери на проекти с интегрирано въздействие, които обвързват естетиката и културното наследство с инвестициите и устойчивото развитие.

В рамките на панела Дезмънд Гарднър от fi-compass/ЕИБ оцени високо натрупания опит от страна на Управляващия орган на ОПРР, на Фонд на фондовете и на фонд посредниците при изпълнение на проекти за градско развитие. Той представи основните въпроси, свързани с оценяване на естетиката на проектите – нов елемент, който се очаква да окаже въздействие върху подобряване на качеството и крайният резултат от реализираните инвестиции. В края на форума се състоя коктейл, посветен на 10 години Фондове за градско развитие, който събра колеги и партньори, ангажирани с прилагането им в България.

Повече за историята на финансовите инструменти за градско развитие и успешното сътрудничество на Фонд ФЛАГ с ЕИБ може да прочетете тук.

Снимки: Мария Съботинова за Градът Медиа Груп

Назад