13 Декември 2022

Фонд за устойчиви градове представи интегрирани проекти за градско развитие в рамките на обучителен семинар в Габрово

Фонд за устойчиви градове представи интегрирани проекти за градско развитие в рамките на обучителен семинар в Габрово

Между 7 и 9 декември в Габрово се проведе тридневен обучителен семинар под мотото „Планиране и финансиране на интегрирани проекти за градско развитие“. Събитието се организира от Международната банка за възстановяване и развитие (част от Световната банка) с подкрепата на Climate Support Facility (механизъм за подкрепа на действия, свързани с изменение на климата) и в партньорство с Община Габрово. Във форума се включиха близо 40 души – представители на МРРБ, фондове за градско развитие, общински експерти в областта на проектното финансиране, устройственото планиране, икономиката, екологията, урбанисти и студенти по архитектура.

При откриването на форума кметът на община Габрово Таня Христова посочи „Инвестициите в сложни инициативи винаги изискват подкрепа от хора, които знаят как се случва това. Вярвам, че един от акцентите в работата на семинара ще бъде устойчивото партньорство. Надявам се то да отключи нови идеи за трансформацията на определени зони в градската среда, които имат както положителни, така и отрицателни страни. Проектите, които предоставят 100-процентова безвъзмездна финансова помощ, са нещо хубаво, но те са удачни само за определени сфери. Там, където може да се създаде икономически модел, който да е в полза на хората, е по-добре да се ползват по-сложните финансови инструменти.“

Възможностите за реализация на интегрирани проекти чрез финансови инструменти за градско развитие бяха представени в сесия на 8 декември, в която взеха участие Алис Мъгърдичян, управляващ директор на Регионалния фонд за градско развитие, Надя Данкинова – изпълнителен директор на Фонд ФЛАГ и Фонд за устойчиво градско развитие и Ива Петкова – директор Фондове за градско развитие. В рамките на презентацията на проекти с интегриран характер, финансирани от Фонд за устойчиви градове, бяха представени изпълнени обекти в столицата, Бургас, Стара Загора.

По време на обучението беше разгледан конкретен казус в рамките на работни групи, свързан с реновиране на една от най-старите фабрикантски сгради в Габрово, която е паметник на културата – към момента рушаща се частна собственост. Повече за генерираните идеи може да откриете тук.

Назад